Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jeżynami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szkl
mleko 1 szkl
żółtko jajek

NADZIENIE

twaróg 200 g
cukier 4 łyżki
jeżyny 1 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jeżynami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu.
Krok 1 - Pierogi z jeżynami foto
2
Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki.
Krok 2 - Pierogi z jeżynami foto
3
Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi.

Krok 3 - Pierogi z jeżynami foto
4
Gotować w lekko osolonej wodzie. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego!
Krok 4 - Pierogi z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 20.08.2014 21:59
ładne żółciutkie ciasto ;)
Aannkaa82 20.08.2014 13:03
ciekawy pomysł :)
IwonaDD 20.08.2014 12:37
musiały być pyszne!
VioletoweKucharzenie 20.08.2014 10:22
Muszą być smaczne!
migotka28 19.08.2014 22:02
ładne pierozki z jezynami nie robiłam, mam jeżynke ale nie równo dojrzewaja i na pierogi trudno uzbierac większa ilość
anemon 19.08.2014 21:10
Ja też pierogów z jeżynami jeszcze nie jadłam, a szkoda. Tylko skąd ja wezmę jeżyny?
Jusiaa 19.08.2014 21:07
O coś nowego, takich jeszcze nie jadłam :)
V_kuchareczka 19.08.2014 20:59
pyszne pierożki
Ania84 19.08.2014 20:58
o właśnie kiedyś miałam zrobić tylko mi dzieciaki zjadły jeżyny zanim doczekały pierogów :)
halina17 19.08.2014 20:35
Dobre pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak