Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z grzybami i mięsem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gotowanego boczku 200 g
pieczonego boczku 250 g
suszonych podgrzybków 3 garście
cebule 2
sól do smaku
Ciasto:
mąki pszennej typ 500 600 g
ciepłej wody 300 ml
jajko 1
soli
olej 3 łyżki
olej 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z grzybami i mięsem

Kroki postępowania

1
Farsz : Grzyby namoczyć i ugotować. Potem odcedzić. Cebulę pokroić i w kostkę i podsmażyć na oleju. Oba boczki i grzyby zmielić do miski w maszynce do mięsa na grubym sitku.
Krok 1 - Pierogi z grzybami i mięsem foto
2
Do zmielonych składników dodać cebulę, przyprawy i wymieszać farsz.
Krok 2 - Pierogi z grzybami i mięsem foto
3
Ciasto : Do miski wsypać mąkę i sól. wlać wodę i rozbełtane z olejem jajka. Wymieszać ciasto a potem przełożyć je na stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Porcje ciasta wałkować, wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ) nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi po czym układać je na ściereczce aby się do siebie nie dotykały.
Krok 3 - Pierogi z grzybami i mięsem foto
4
Zagotować dużą ilość wody z odrobiną soli, na wrzątek kłaść partiami pierogi i gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerze.
Krok 4 - Pierogi z grzybami i mięsem foto
5
Pierogi można spożywać okraszone lub nie z dowolną surówką.
Krok 5 - Pierogi z grzybami i mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 19.01.2014 18:02
ślinka leci :)
krystyna330 19.01.2014 17:57
ale pyszności serwujesz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak