Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie ze śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 400 g
sól
jajko 1 szt
woda 3/4 szkl
olej 2 łyżki
Farsz:
ziemniaki 5 szt
ser biały 1 kostka
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie ze śmietaną

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, wbij jajko i lekko zarób nożem.
Następnie dodaj olej i tyle gorącej wody żeby wyrobić elastyczne ciasto które będzie nie będzie kleiło się do rąk i stolnicy.
Przykryj i odstaw na chwilkę.
Ostudzone ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę.
Dodaj twaróg przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle- dodaj do farszu razem z tłuszczem i wymieszaj całość.
Ciasto wałkujemy i wycinamy krążki, nakładamy farsz i zwijamy ręcznie lub przy pomocy maszynki do pierogów.
Wrzucamy na osoloną i gotującą wodę.
Gotujemy do wypłynięcia pierogów na powierzchnię, odcedzamy i przelewamy raz zimną wodą.
Podać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 30.11.2013 18:06
Uwielbiam ruskie pierogi
Michał2 30.11.2013 10:21
jak dla mnie pycha
w mojej kuchni 29.11.2013 23:10
wyśmienite pierogi
Monika10 29.11.2013 22:12
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak