Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
woda letnia do sklejenia ciasta
ziemniaki ugotowane 4 duże
twaróg pól kostki
pachwina surowa 20 dkg.
cebula 2 sztuki
przyprawy - sól pieprz majeranek
smalec do podsmażenia cebuli
boczek 20 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.

boczek i pachwinę kroję w kostkę tak samo postępuję z cebulą podsmażam na patelni
Krok 1 - pierogi ruskie foto
2
ziemniaki przepuszczam przez praskę.
dodaję do ziemniaków pokruszony twaróg.
Krok 2 - pierogi ruskie foto
3
dodaję pół podsmażonej cebuli z boczkiem i pachwiną(drugą część zostawiam do okraszenia pierogów)
Krok 3 - pierogi ruskie foto
4
doprawiam solą pieprzem i majerankiem wszystko mieszam
Krok 4 - pierogi ruskie foto
5
z mąki,jajka,soli i ciepłej wody zagniatam ciasto. rozwałkowuję na cienkie placki z których szklanką wycinam krążki na które kładę porcję farszu ,sklejam ,wrzucam do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju,gotuję od wypłynięcia pieroga 2 minuty.
Krok 5 - pierogi ruskie foto
6
polewam okrasa i można jeść :)
Krok 6 - pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 02.11.2013 07:46
moje ulubione :) zjadłabym :)
eMMe 01.11.2013 18:05
Super, moje ulubione pierogi. Mogłabym jeść i jeść :)
Czarnula87 01.11.2013 16:48
bardzo smaczne
halina17 01.11.2013 16:43
Uwielbiam ruskie pierogi.
aisza1 01.11.2013 14:37
ale bym zjadła takich pierogów
Renata9 01.11.2013 14:22
uwielbiam pierogi ruskie
adelajda 01.11.2013 14:02
moje ulubione pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak