Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg
ziemniaki ugotowane 1,5 kg
cebula biała 2 sztuki
masło 100 gram
mąka 1 kg
sól
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na dużej ilości masła.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Gotujemy ziemniaki. Przeciskamy przez praskę i studzimy.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Do mąki dodajemy jajko i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Wałkujemy ciasto na płaski cienki placek, następnie wykrawamy koła. Użyłam szklanki o większej średnicy niż tradycyjna.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Ziemniaki, ser biały (również przeciśnięty przez praskę), cebulę, sól, pieprz i kucharka mieszamy dokładnie razem.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
6
Na kółka ciasta dajemy łyżeczkę farszu i sklejamy boki. Następnie gotujemy pierogi w osolonej wrzącej wodzie.
Krok 6 - Pierogi ruskie foto
7
Pierogi podajemy ze śmietaną.
Smacznego :)
Krok 7 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 01.03.2013 12:05
uwielbiam ruski pierogi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak