Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie
Po rozrobieniu łączymy obie części i wyrabiamy na jednolitą masę.
Ser przekręcamy przez maszynkę na przemian z ziemniakami ugotowanymi al dente.
Plasterki boczku lub słoninę pokrojoną w kostkę wytapiamy dość dobrze na patelni, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy.
Część zostawiamy do późniejszego przyozdobienia pierogów. Resztę dokładnie mieszamy z masą ziemniaczano-serową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem - na ostro.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, dodajemy farsz, lepimy pierogi, które następnie wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Abt pierożki nie posklejały się do wody dodajemy niewielką ilość oleju. Gotujemy ok. 3-4 min do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Najsmaczniejsze są podane na gorąco.
SMACZNEGO :)