Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi orkiszowe z wiśniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika.

Składniki:

Ciasto:

mąka orkiszowa 2 szklanki
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
gorąca woda 1.5 szklanki

Nadzienie:

wiśnie 300 g
mak 80 g
miód 2 łyżki

Dodatkowo:

miód płynny 6 łyżek
wiśnie 8 sztuk
mak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi orkiszowe z wiśniami

Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.
Gorącą wodę wymieszać z olejem, wlewać po trochu do mąki mieszając drewnianą łopatką.
Następnie jak już ciasto nie będzie gorące, zagnieść i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.

Nadzienie:
Wiśnie opłukać, osączyć na sicie, wypestkować.
Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód i na wolnym ogniu, chwilę przesmażyć.
Jak byłoby za dużo soku, odlać.
Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze zlepiać ciasto.
Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polać miodem, posypać makiem.
Udekorować wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.02.2019 19:38
Z chęcią zjadłabym kilka takich pierożków : )
Bożena Matuszczyk 21.02.2019 10:54
Apetyczne i kuszące pierożki, a nadzienie wiśniowe dla mnie rewelacja.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak