Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi gruzińskie z mięsem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

mięso mielone wieprzowe 250 g
mięso mielone wołowe 250 g
cebula biała 150 g
bulion ok. 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat 3 duże szczypty
kolendra mielona 2 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 pęczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
sól do smaku
olej do smażenia 2-3 łyżki

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 500 g
woda ciepła ok. 1 szklanka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi gruzińskie z mięsem

Kroki postępowania

1
Przygotować farsz: cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na patelni z olejem.
Krok 1 - Pierogi gruzińskie z mięsem foto
2
Mięso mielone wieprzowe i wołowe wymieszać z cebulą, solą, pieprzem czarnym mielonym, mieloną kolendrą, bazylią, oregano, dodać też posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2 - Pierogi gruzińskie z mięsem foto
3
Do przyprawionego mięsa wlać tyle bulionu ile wsiąknie w mięso. Wstawić farsz na 30 minut do lodówki.
Krok 3 - Pierogi gruzińskie z mięsem foto
4
Przygotować ciasto na pierogi: do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, wlać ciepłą wodę i wymieszać aż składniki się połączą. Ciasto przenieść na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać foremką kółka o średnicy 8,5 cm i dalej rozwałkować kółka na większy rozmiar o 13-15 cm średnicy. Ciasta wystarcza na ok. 18 krążków.
Krok 4 - Pierogi gruzińskie z mięsem foto
5
Krążek z ciasta po bokach pomoczyć odrobiną wody za pomocą palca i dać na środek łyżkę farszu. Zawinąć brzegi ciasta w harmonijkę, utworzyć sakiewkę i mocno docisnąć czubek, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania
Krok 5 - Pierogi gruzińskie z mięsem foto
6
W garnku zagotować wodę z solą (ok. 1 łyżeczka). Wkładać pierożki do wrzącej wody po 6-7 sztuk i natychmiast pomieszać łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotować od wypłynięcia ok. 15-20 minut. Wyłożyć pierogi na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące.
Krok 6 - Pierogi gruzińskie z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 31.08.2016 20:59
Apetycznie wyglądają
ttrytka 07.11.2015 23:01
ładnie podane
Justi2401 05.11.2015 16:59
Jak one smacznie wyglądają! :)
Ewa Wojtaszko 05.11.2015 14:06
takie pierożki muszą być pyszne !
Aleksandra/Olcia 05.11.2015 12:55
na sam widok cieknie ślinka.pyszny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak