Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowa chatka/domek

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chatkę z piernika można przygotować zarówno jako ozdobę na świąteczny stół, ale także świąteczne ciasto. Nacieszy oko domowników i gości, a do tego jej przygotowanie to może być całkiem niezłą frajdą - zarówno dla dużych, jak i małych. 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 250 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżki
miód 2 łyżki
kakao 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka

Lukier tradycyjny do sklejania:

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
sok z cytryny odrobina opcjonalnie

Dodatkowo:

kolorowa posypka
cukier puder

Porada

Na domek można pobrać gotowy szablon lub zaprojektować samemu. Ja to robię sama (co pewnie widać:)). Domek jest idealnym stroikiem i roznosi w domu piękny zapach! A po Świętach można go zjeść :) Zamiast lukru można sklejać karmelem, ale ostrożnie!

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa chatka/domek

Chatka z piernika stanowi piękny, a w dodatku pachnący korzennymi przyprawami stroik na świąteczny stół. Poszczególne elementy piernikowej chatki można wyciąć z ciasta samodzielnie, skorzystać z gotowych szablonów dostępnych w Internecie lub kupić gotowe formy. Wszelkie niedoskonałości są pożądane, bo wtedy chatka z piernika wygląda uroczo! Do jej przygotowania warto zaangażować najmłodszych, którzy swoim kreatywnym spojrzeniem uczynią z pierniczkowej chatki prawdziwe dzieło sztuki. 

Kroki postępowania

1
Zagniatamy ciasto: mąkę, cukier puder, kakao, margarynę siekamy, dodajemy przyprawę do piernika, miód i jajko oraz żółtko. Wyrabiamy gładkie ciasto i schładzamy w lodówce przez około godzinę.
Krok 1 - Piernikowa chatka/domek foto
2

Schłodzone wałkujemy na grubość około 4mm (można delikatnie podsypywać mąką) i wycinamy elementy chatki i dodatkowych ozdób (szablon rysujemy sami na kartce, ale można też ściągnąć gotowy wzór).

Z reszty ciasta wałkujemy blat, do którego przykleimy naszą chatkę.

Poszczególne elementy układamy na papierze do pieczenia (uważając, aby się nie zniekształciły) i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (małe części pieczemy oddzielnie i krócej, większe razem i ciut dłużej). Studzimy.

Krok 2 - Piernikowa chatka/domek foto
3

Z pozostałego białka przygotowujemy lukier: białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo zaczynamy dodawać cukier puder (po max 2 łyżki!) i ubijamy do każdorazowego rozpuszczenia cukru pudru (sporo go potrzeba, aby lukier był gęsty).

Możemy dodać też sok z cytryny lub pomarańczy - dodadzą zapachu, ale lekko zmienią barwę lukru).

Wystudzone elementy domku sklejamy ze sobą lukrem na naszej podstawie, doklejamy ozdoby, dekorujemy lukrem, cukrem pudrem, kolorowymi dodatkami, itd..

Całość pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru.
Ustawiamy w dowolnym miejscu domu, aby roznosił piękny, korzenny aromat :)

Krok 3 - Piernikowa chatka/domek foto

Chatka z piernika gotowa! Teraz czas przygotować inne ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI - <- kliknijcie tutaj, by zobaczyć wszystkie przepisy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 11.01.2016 08:32
piękna chatka też robiłam w tym roku :)
monika141 10.01.2016 20:37
śliczna chatka :-)
Wacław 10.01.2016 13:14
żal schrupać taką chatkę ;-)
IZABELA29 10.01.2016 11:13
az szkoda zjadac
Bernadeta1 10.01.2016 10:34
Śliczny ten piernikowy, zimowy domek Ci wyszedł.
krokus 10.01.2016 10:30
Wygląda cudnie
ben-ka 10.01.2016 09:40
Jakie, to śliczne !
luna76 10.01.2016 07:57
Zachwycająca!!! :)
Damiano
Damiano 09.01.2016 21:45
piękna chatka
gosia1988 09.01.2016 21:22
efekt końcowy rewelacyjny :)
ada.la 09.01.2016 21:02
arcydzieło kulinarne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak