Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki Gosi
składniki się rozpuściły,mieszamy czasami
.Rozpuszczone składniki studzimy ale uważamy aby były jeszcze
płynne jak zaczniemy mieszać .Masę przelewamy do miski wbijamy jajka
mieszamy mikserem,do masy wsypujemy mąkę ,orzechy
,kakao,przyprawę,cynamon i proszek do pieczenia.W śmietanie mieszamy
amoniak i sodę wlewamy do masy mieszamy mikserem.Masa po wymieszaniu jest
dosyć wolna ale taka ma być.
Masę posypujemy trochę mąką miskę stawiamy w chłodnym miejscu.
Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej .Następnego dnia wykładamy
masę na blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto jakiś czas ,jak będzie
się trochę kleiło podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto dzielimy i wałkujemy wycinamy foremką dowolne
kształty.
Pierniczki najlepiej piec na papierze albo na macie do pieczenia
albo po prostu blachę posypać mąką bez smarowania.Pierniki układamy na
blasze na każdy piernik na górę dajemy kawałek orzech włoskiego lub
słupki migdałowe.Blachy dwie jednocześnie wkładamy do nagrzanego
piekarnika 150 st i pieczemy około 15 minut.
Pierniki jak wystygną można
polać lukrem ale my nie bardzo lubimy więc tylko trochę polałam
rozpuszczoną polewą czekoladową.
POLECAM!!!!