Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek na białkach

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
margaryna 25 dag
cukier 20 dag
białka jajek 1 szklanka
mak 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
biała czekolada 5 dag
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek na białkach

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać na sucho przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, makiem i cukrem. Margarynę stopić i przestudzić, następnie dodać do suchych składników i przemieszać.
Krok 1 - Piegusek na białkach foto
2
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do mąki, delikatnie wszystko wymieszać na sam koniec dodać bakalie.
Krok 2 - Piegusek na białkach foto
3
Długą formę do keksa wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 min.
Krok 3 - Piegusek na białkach foto
4
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać nią wystudzone ciasto, dowolnie ozdobić.
Krok 4 - Piegusek na białkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.01.2014 10:14
a to ciasto idealne dla mnie bo lubię mak :)
ZEWA 09.01.2014 08:03
kolejne smaczne ciacho
migotka28 08.01.2014 23:05
fajne ciacho
w mojej kuchni 08.01.2014 20:49
same pyszności podano..
Kolorowa 08.01.2014 19:45
bardzo śliczne ciasto ;)
Olga_SK 08.01.2014 19:45
Wygląda smakowicie :)
Anna133 08.01.2014 19:40
alez to musi być smakowite
kasienka23 08.01.2014 18:32
smaczne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak