Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś z sosem béarnaise, DS XX odc. 9

3.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie trzeba iść do restauracji żeby zjeść iście wykwintne danie! Oto przepis na obiad, który łączy w sobie niezwykłe smaki, a przy tym pozwala przetestować swoje umiejętności kulinarne. Zaskoczcie swoich bliskich tym pieczonym łososiem. 

Składniki:

filet łososia ze skórą 4 szt.
tymianek świeży 4 gałązki
świeża natka pietruszki 4 gałązki
koperek świeży 4 gałązki
Sól kamienna spożywcza jodowana 40 g
woda 2 litry
oliwa 1 łyżka
czosnek 3 ząbki

Glazurowana kalarepa:

kalarepa 4 szt.
zakwas buraczany 240 ml
cukier trzcinowy 2 łyżeczki
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżka

Sos bearnaise:

biały ocet winny 100 ml
białe wino 120 ml
szalotka 2 szt.
Estragon suszony Prymat 4 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt.
masło klarowane 200 g
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś z sosem béarnaise, DS XX odc. 9

Łosoś w towarzystwie idealnie dobranych ziół i przypraw już sam w sobie zapewni niezwykłe doznania smakowe. Do tego glazurowana kalarepa oraz tajemniczy sos bearnaise. Co z tego wyjdzie? Iście restauracyjna uczta dla całej rodziny! 

Jak przygotować łososia z sosem bearnaise?

1

Przygotowanie solanki: do garnka z gorącą wodą wrzucamy gałązki: tymianku, koperku i pietruszki oraz ząbki czosnku, a przede wszystkim sól kamienną spożywczą jodowana Prymat. Zostawiamy do zagotowania. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

2

Glazurowana kalarepa: Kalarepę kroimy na plasterki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy kalarepę. Dosypujemy cukier oraz kminek cały Prymat. Podsmażamy na wolnym ogniu i wlewamy zakwas z buraków. 

3

Do zimnej solanki wkładamy łososia na 20-25 minut (zależy od grubości ryby). Po tym czasie wyjmujemy łososia i osuszamy go ręcznikiem papierowym z nadmiaru solanki. Do formy do pieczenia wlewamy oliwę i łososia układamy skórą do dołu. 

Pieczemy w piekarniku, termoobieg, temperatura: 150 stopni, czas: do 10 minut maksymalnie.

4

Sos bearnaise: Szalotkę bardzo drobno siekamy. Wrzucamy na suchą patelnię i przyprawiamy estragonem Prymat. Wlewamy wino i ocet winny. Podgrzewamy i redukujemy.

Pustą miskę nakładamy na garnek z gorącą wodą. Do miski wlewamy żółtka (można dodać kilka kropel wody) i ubijamy ok 7 minut na gładką masę za pomocą rózgi. Masło klarowane powoli dolewamy do miski i ciągle ubijamy rózgą. Wrzucamy szalotkę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Na talerz wykładamy kalarepę bez soku, obok układamy łososia (zdejmujemy skórę) polewamy sosem z kalarepy. Do miseczki nakładamy sos bearnaise. Dekorujemy gałązkami świeżych ziół np. oregano.

Nie trzeba bać się obco brzmiących sosów, niecodziennych metod kulinarnych i połączeń smakowych! W kuchni warto eksperymentować i bawić się smakami. Dlatego koniecznie spróbujcie przygotować ten przepis, a na pewno okaże się, że umiecie więcej niż Wam się wydaje. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak