Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony bakłażan ze szpinakiem, pomidorami, kaparami i serem feta

5.0
(29)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bakłażany faszerowane pomidorami, kaparami, kaszą kuskus to pyszna wegetariańska propozycja na obiad lub lunch. Dodatek sera feta ciekawie uzupełnia smak pieczonych warzyw i kaszy.

Składniki:

Bakłażany:

bakłażan 2 sztuki
sok z cytryny z 1 owocu
olej z suszonych pomidorów

Farsz:

cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
szpinak 200 gramów
kuskus 2 szklanki
pomidory suszone 4 sztuki
kapary 1 łyżka
pomidor 4 sztuki

Do smaku:

Oregano suszone Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji:

jogurt gęsty 2 łyżki
ser feta 100 gramów
natka kolendry 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bakłażan ze szpinakiem, pomidorami, kaparami i serem feta

Ugotować kaszę kuskus.

Bakłażana kroimy wzdłuż, a środek nacinamy w kratkę. Każdą naciętą jasną część bakłażana, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem z suszonych pomidorów i solimy.

Bakłażany układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Na oleju smażymy pokrojone: cebulę, czosnek i szpinak około 3 minut. 

Bakłażana studzimy wydrążamy środek tak, aby część pozostawała na skórze, miąższ siekamy w kostkę. 

Do dużej miski wkładamy kaszę, suszone pomidory, kapary, szpinak, obrane ze skóry pomidory, miąższ bakłażana, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażana i pieczemy około 15 minut w temp. 180°C

Podajemy z zimnym gęsty jogurtem z kolendrą i kawałkami sera feta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak