Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka królika

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Mięso królika jest zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Wypróbuj przepis na duszone udka z królika.

Składniki:

Mięso:

skoki z królika 2 sztuki

Marynata:

czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczki
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Dodatki do pieczenia:

masło klarowane 2 łyżki
por 1 sztuka
marchew 2 sztuki
cebula biała 3 sztuki
liście kapusty kilka sztuk
śmietana 18% 3 łyżki

Dodatki:

ziemniaki
lubczyk świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka królika

Do miski dodaj: pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, suszony rozmaryn, skórkę z cytryny, paprykę węgierską, dopraw całość solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

W tak przygotowanej marynacie obtocz dokładnie nogi z królika.

Na rozgrzaną patelnie dodaj masło klarowane i smaż nóżki do momentu aż uzyskają złoty kolor.

Następnie dodaj pokrojonego w rąby małego pora, cebulę oraz marchewki. Wszystko przykryj liśćmi kapusty i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.

Kiedy królik jest miękki wyciągnij kapustę, wymieszaj kwaśną śmietanę z ciepłą wodą, możesz też dodać trochę, sosu aby zahartować śmietanę. Następnie dodaj ją do sosu i zagotuj.

Tak przygotowanego królika podawaj z podsmażonymi ziemniakami i udekoruj liśćmi świeżego lubczyku.

Smacznego!

A jeśli masz ochotę wypróbować inny przepis na królika, to polecam tę potrawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak