Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z królika

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na potrawkę z królika - pyszny, pełan smaków i aromatów obiad, idealny także dla maluchów.

Składniki:

mięso królika 1,2 kilograma
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
sól morska Prymat w młynku do smaku
bulion 700 mililitrów
śmietanka 30% 200 mililitrów
por 1/3 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
kapusta włoska 3 liście
lubczyk świeży kilka liści
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
marchewka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z królika

Królika pokrój na  kawałki wielkości 7- 8 cm wraz z kością i zamarynuj dodając: soli morskiej, świeżego czosnku, przyprawy do dziczyzny oraz czarnego pieprzu.

Następnie w głębokim naczyniu rozpuść masło klarowane i podsmażaj mięso z królika do momentu aż nabierze złotego koloru.

Królika zalej bulionem, słodką śmietanką dodaj też pora, cebulę i marchewki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut.

Kiedy mięso jest już miękkie wyciągnij marchewkę z wywaru, pokrój na mniejsze kawałki i zagęść sos używając koncentratu pomidorowego.

Dodaj też pokrojone w paski liście kapusty włoskiej i gotuj jeszcze przez 4-5 minut.

Taką potrawkę z królika udekoruj świeżym lubczykiem i podawaj z buraczkami i świeżym lubczykiem.

A jeśli szukasz innego przepisu na królik, to zobacz ten na pieczone udka z królika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak