Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory odmiany Lima 1,5 kilograma
oliwa 1 szklanka
czosnek 10 ząbków
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
skórka otarta z cytryny 2 łyżki
sok z cytryny 6 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

Kroki postępowania

1
Umyte, osuszone pomidory przekrój na pół i posyp solą i pieprzem. Układaj w wysmarowanych oliwą formach żaroodpornych skórką do góry.
Krok 1 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
2
Oliwę wymieszaj z pozostałymi przyprawami, sokiem i skórką z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 2 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
3
Powstałą mieszanką zalej pomidory i wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika i piecz 2-2,5 godziny w zależności od wielkości pomidorów.
Krok 3 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
4
Po tym czasie formy z pomidorami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie delikatnie zdejmij z pomidorów skórki. Połówki pomidorów układaj w wyparzonych i osuszonych słoikach. Zalej ziołowo-pomidorową oliwą pozostałą z pieczenia.
Krok 4 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
5
Pomidory tak przygotowane są gotowe do bezpośredniego spożycia, można je przechowywać kilka dni w lodówce. Można też pasteryzować w słoikach 5 minut i wtedy znacznie dłużej przechowywać.
Krok 5 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 27.01.2014 12:49
świetny pomysł
Wacław 31.12.2013 10:03
smaczne takie pomidorki,nie robiłem takich !
barbara11561 24.11.2013 11:24
ale pyszne zapasy na zimę:)
anemon 23.10.2013 07:42
Przygotowanie tych pomidorów trochę trwa, ale naprawdę warto zrobić.
IZABELA29 22.10.2013 08:33
warto próbować nowości
ben-ka 21.10.2013 22:20
Na sam widok ślinka cieknie:)
anemon 16.10.2013 08:00
Z rozmarynem nie robiłam, chętnie wypróbuję, ale to już w przyszłym roku.
caralajna 16.10.2013 07:45
uwielbiam pieczone pomidory Lima, też mam trochę ich w zalewie z rozmarynem :)
anemon 10.10.2013 17:11
@Mniam, właśnie najtrudniej jest się powstrzymać przed "koniecznością kosztowania".
IwonaDD 10.10.2013 16:47
pyszne pomidorki
Olga_SK 10.10.2013 13:04
Uwielbiam :)
Mniam 10.10.2013 11:26
Ja to już bym je zjadła po wyjęciu z piekarnika :)
Janina 10.10.2013 09:45
Mam jeszcze trochę swoich pomidorów, to zrobię takie;)
msmors 10.10.2013 09:39
takich jeszcze nie robiłam
dwa pokoje z kuchnią 10.10.2013 09:07
zrobię takie w przyszłym roku :)
Ola1984 10.10.2013 08:49
Świetne te pomidory, uwielbiam pieczone warzywa, a jeśli jeszcze można zamknąć je w słoiczkach, gdzie w kąpieli z oliwy nabierają smaku, to wiem, że będzie pysznie :)
Aga-25 10.10.2013 08:15
smaczne to
Magula 10.10.2013 08:11
bardzo fajny przepis
Agnieszka-87-25 10.10.2013 08:03
pyszne na pewno
pycia9 10.10.2013 07:44
fajny pomysł
Konczi 10.10.2013 07:37
wyglądają bardzo fajnie
2milutka 10.10.2013 07:37
pyszne są a jaki zapach!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak