Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone faworki

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Faworki z piekarnika to odchudzona wersja klasycznych faworków pieczonych na głębokim tłuszczu. Faworki fit są złociste, pachnące i bardzo chrupiące.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
żółtko jajek 6 szt.
jogurt naturalny 8 łyżek
spirytus 1 łyżka
sól 1 szczypta
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone faworki

1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść rękoma, wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 40 minut.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5cm i długości około 13-15cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.
3. Wszystkie faworki układać partiami na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu na stos i obficie oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak