Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona dorada z salsą

5.0
(21)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pieczoną doradę z salsą. Sprawdzony pomysł na obiad.

Składniki:

Dorada 4 sztuki
tymianek świeży 1 pęczek
masło 4 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 22 łyżki
Chili z solą morską Prymat w młynku

Salsa:

kapary 1/2 szklanki
natka pietruszki 1 pęczek
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
anchois 5 sztuk
oliwa 1/2 szklanki
grzanki czosnkowe 4 sztuki
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona dorada z salsą

Umyte i oczyszczone dorady układamy na desce, nacinamy ostrym nożem skórę i przyprawiamy solą morską z chili. W środku oprószamy pieprzem cytrynowym, wkładamy masło, gałązki tymianku i związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczką . Tak przygotowaną rybę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut w zależności od wielkości ryby. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy kapary,  posiekane pietruszkę, jajka, anchois, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Pieczoną doradę przed podaniem rozwiązujemy, polewamy salsą z kaparów i grzankami czosnkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak