Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z mięsa mielonego
Pieczeń rzymska to doskonały pomysł na obiad. Podstawą tego dania jest wieprzowe mięso mielone, przez co pieczeń jest niesamowicie soczysta. Jajko, cebula, czosnek i marchewka dodają jej niepowtarzalnego smaku.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić pieczeń rzymską
- w jakiej temperaturze piec mięso
- co dodać do pieczeni rzymskiej
1. Marchew ścieramy tarce do jarzyn. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a pieczarki kroimy w kostkę. Tak pokrojone składniki podgrzewamy na rozgrzanym oleju (około 5 łyżek).
2. Mięso wyrabiamy z jajkiem, przyprawami, dodajemy marchew i ostudzone pieczarki.
3. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę (10x20) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przekładamy do niej masę mięsną.
4. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.