Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z mięsa mielonego

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Serdecznie zapraszam na przepis na pieczeń rzymską. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu oraz na zimno jako dodatek do kanapek lub przekąska na przyjęciu. Często pojawia się na wielkanocnym stole jako drugie danie obiadowe lub przekąska.

Składniki:

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
pieczarki 250 gramów
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchewka ugotowana 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
bułka tarta 2 duże łyż.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z mięsa mielonego

Pieczeń rzymska to doskonały pomysł na obiad. Podstawą tego dania jest wieprzowe mięso mielone, przez co pieczeń jest niesamowicie soczysta. Jajko, cebula, czosnek i marchewka dodają jej niepowtarzalnego smaku.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić pieczeń rzymską
  • w jakiej temperaturze piec mięso
  • co dodać do pieczeni rzymskiej

1. Marchew ścieramy tarce do jarzyn. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a pieczarki kroimy w kostkę. Tak pokrojone składniki podgrzewamy na rozgrzanym oleju (około 5 łyżek).

2. Mięso wyrabiamy z jajkiem, przyprawami, dodajemy marchew i ostudzone pieczarki.

3. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę (10x20) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przekładamy do niej masę mięsną.

4. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Tak upieczone mięso można podawać na ciepło do obiadu, np. z sosem tatarskim. Można również jeść ją na zimno jako dodatek do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak