Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowe paszteciki
Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. W dosyć dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Podsmażamy na rumiano cebulę.
Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
Odsączamy pieczarki na sicie i doprawiamy je solą oraz pieprzem, studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy, przecinamy wzdłuż na pół.
Przez środek każdego kawałka ciasta wyciskamy pasek ketchupu lub smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego (ich smak nie będzie prawie w ogóle wyczuwalny, a pozwoli fajnie nawilżyć ciasto bez ryzyka nadmiernego jego nasiąknięcia).
Kładziemy warstwę pieczarek. Sklejamy ciasto, tworząc walec.
Kroimy w około 2,5- 3 cm paszteciki, które smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a paszteciki układamy zlepieniem do dołu).
Podajemy z barszczykiem czerwonym lub same, jako przekąskę.