Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki w cieście z piwem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka szklanka 1 1/2
jaja szt 2
piwo szklanka 1
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
pieczarki 8-10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki w cieście z piwem

Mąkę, jaja i piwo wymieszać np. mikserem tak jak na naleśniki. Piwa dodawać w trakcie mieszania tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Pieczarki oczyścić, opłukać /ale nie moczyć w wodzie!/, osączyć na papierowym ręczniku. Kapelusze pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm.
a nóżki, jeśli grube, przekroić wzdłuż na pół, wrzucić do ciasta, delikatnie zamieszać. Cząstkę pieczarki nabierać na łyżkę wraz z ciastem i wrzucać /smażyć/ na tzw. długi olej np. do frytownicy. Smażyć na złoty kolor. Podawać jako przekąska np. do piwa /oglądając mecz polskiej reprezentacji!/. Do ciasta można użyć wielu różnych przypraw smakowych wedle własnego upodobania np. kebab-gyros, chilli, sól czosnkowa itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak