Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z suszonych pomidorów

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj gości u mnie pesto z suszonych pomidorów z delikatnie pikantną nutką. Wyrazistości dodał mu ser Cheddar o ostrym, lekko orzechowym smaku, który idealnie połączył się ze słodkim smakiem nerkowców. To pesto jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale możemy wykorzystać je na wiele sposobów.

Składniki:

SKŁADNIKI

pomidory suszone w zalewie 0.75 szklanki
orzechy nerkowca 50 gramów
ser cheddar 50 gramów
ząbek czosnku 1 sztuka
oliwa 0.5 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta

Porada

Gotowe pesto przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Podałam je wymieszane z makaronem z dodatkiem bazylii, świeżych pomidorów i tofu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z suszonych pomidorów

Nerkowce prażymy na suchej patelni lub w piekarniku. Do blendera wkładamy suszone pomidory, starty Cheddar, uprażone nerkowce i czosnek, wlewamy oliwę oraz dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania odpowiedniej konsystencji. Życzę smacznego! :)

* Do przygotowania pesto możemy użyć także oliwy, którą zalane były pomidory.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak