Przepis i sposób przygotowania na: Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe
Natkę pietruszki oraz listki bazylii siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy pokrojone 2 ząbki czosnku, stary Cheddar, łyżeczkę miodu, uprażony sezam i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera przez kilka sekund.
Następnie do powstałej papki dolewamy powoli pozostałą część oliwy z oliwek przez cały czas miksując.
Na sam koniec powstałe pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i szczypty cukru.
Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go, ale nie zalewamy zimną wodą.
Odcedzone, gorące spaghetti dobrze mieszamy z przygotowanym pesto.
Całość posypujemy startym serem Cheddar.
Życzę smacznego! :)