Przepis i sposób przygotowania na: Penne z kaniami w sosie śmietanowym
Makaron penne świetnie komponuje się z różnymi składnikami i sosami. Dlatego nadmiar zebranych kani postanowiłem wykorzystać na przygotowanie penne z kaniami. Aby całość była kremowa zalałem ugotowany makaron połączony z podsmażonymi grzybami, cebulą i czosnkiem - sosem śmietanowym. Wypróbujcie sami, aby ocenić ten smak.
Wg mnie penne z kaniami w sosie śmietanowym to świetna alternatywa dla penne z kurczakiem czy warzywami.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebulę siekamy podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm paski, grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą, dusimy pod przykryciem 20-25 min.
Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy, wrzucamy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do ulubionej konsystencji (na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia).
Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.