Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z białymi szparagami i kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 400 gram
filet z kurczaka 400 gram
szparagi białe 1 pęczek
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
wino białe wytrawne 50 ml
bulion drobiowy 50 ml
śmietana 30% 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
pietruszka zielona 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z białymi szparagami i kurczakiem

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk.

Szparagi myjemy i obieramy, kroimy na kawałki odpowiadające wielkością makaronowi penne. Główki szparagów odkładamy na bok. Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy końcówki szparagów, wlewamy białe wino i bulion i dusimy około 5 minut ( po tym czasie połowa płynu powinna odparować.

Do szparagów dodajemy przesmażonego wcześniej kurczaka i dusimy 2 minuty- dodajemy główki szparagów i dusimy kolejne 2-3 minuty. Na patelnie wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.06.2015 20:53
smaczny obiad
dom-agi 15.06.2015 16:12
Wygląda bardzo apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak