Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto z parmezanem, warzywami i pieczonymi ziemniakami
Kasza pęczak
Kroimy w kostkę cebulę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy kaszę i mieszamy przez 10 sekund. Dodajemy białe wino i mieszamy do momentu całkowitego odparowania. Dolewamy stopniowo bulion. Redukujemy, cały czas mieszając i czynność powtarzamy do momentu ugotowania kaszy na al dente. Dodajemy masło, parmezan i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Warzywa
Obraną marchew kroimy w plastry i smażymy na maśle przez 4 minuty na stronę. Obrany groszek gotujemy do miękkości. Fasolę szparagową kroimy wedle uznania i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ziemniaki
Przez 15 minut gotujemy ziemniaki w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Wyciągamy i chłodzimy w chłodnej wodzie. Kroimy ziemniaki w ćwiartki, obtaczamy w oliwie z oliwek i doprawiamy przyprawami. Na środkowej półce piekarnika pieczemy (termoobieg 175 C) przez 50 minut na złoty kolor. Doprawiamy na koniec odrobiną soli.
Wykończenie dania
Wykładamy małą łyżkę pęczotto na środek głębokiego talerza. Na nie kładziemy marchewkę, groszek z fasolą oraz ziemniaki