Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczotto z burakami, pieczarkami i oscypkiem

5.0
(24)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Danie z kaszy z burakami, pieczarkami, suszonymi pomidorami i posypane oscypkiem - propozycja na lunch lub kolację. 

Składniki:

Na pęczotto:

kasza pęczak 2 szklanki
buraki 3 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pieczarki 8 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanka
rosół warzywny 1/2 litra
olej z suszonych pomidorów 3 łyżki
masło 2 łyżki
pomidory suszone Smak 5 sztuk
oscypek 100 gramów
natka pietruszki 1 pęczek

Do smaku:

Czarnuszka nasiona Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji:

natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto z burakami, pieczarkami i oscypkiem

Ugotować i pokroić w kostkę buraki.

W rondelku rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, dodajemy pokrojone: cebulę, czosnek, pieczarki i smażymy na złoty kolor.

Następnie dodajemy kaszę, białe wino i gdy odparuje wlewamy chochlę ciepłego rosołu i mieszamy. 

Gdy rosół odparuje dodajemy kolejną część rosołu  do czasu, aż kasza będzie miękka.

Pod koniec gotowania do kaszy dodajemy masło, buraki, suszone pomidory, połowę natki pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Pęczotto podajemy w miseczkach posypane obficie tartym na dużych oczkach tarki serem oscypek, pozostałą częścią natki pietruszki i czarnuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak