Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z borówkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier drobny 300 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól szczypta
śmietana kremówka 300 ml
borówki 1 szkl

Porada

Możemy do niej dodać wszystkie owoce sezonowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z borówkami

Kroki postępowania

1
Borówki myjemy i osuszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, uważając, by się nie przebiły i nie było w nich grudek. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru, gdy poprzednia się już rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i mieszamy.
Krok 1 - Pavlova z borówkami  foto
2
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Pianę bezową wykładamy na nieprzywierającą powierzchnię w kształt gniazda i wkładamy do piekarnika. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 2 godziny. Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
Krok 2 - Pavlova z borówkami  foto
3
Śmietanę ubijamy bez cukru i wykładamy na bezę.Możemy dodać do niej cukier waniliowy, by miała lekki aromat. Posypujemy borówkami.
Krok 3 - Pavlova z borówkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 16.09.2014 15:05
Dużo bym dała za kawałeczek... :)
Czyki 16.09.2014 13:02
Bardzo chętnie bym spróbowała :)
Kejti 16.09.2014 12:57
Mniam,zjem chętnie duży kawałek :-)
idealme 16.09.2014 12:51
wygląda wyśmienicie
Noruas 16.09.2014 12:36
mnaim mniam! rewelka!
Adam/ZUB3R 16.09.2014 11:45
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak