Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet indyczy z daktylami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pewnego dnia naszła nas ochota na wątróbkę z dużą ilością cebuli. Do tego pajda świeżutkiego chleba. Mega obiad! Ale zrobiliśmy to w ten sposób, by sporo zostało. Taka nadzieja na pasztet.

Składniki:

Składniki:

wątróbka 500 gramów
mleko 3,2% 1 litr
cebula 500 gramów
daktyle świeże 100 gramów
smalec 3 łyżki
olej rzepakowy 50 mililitrów
krupnik wiśniowy 50 mililitrów

Porada

W przepisie wykorzystaliśmy: wątróbki indycze, gęsi smalec, krupnik wiśniowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet indyczy z daktylami

Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez dwie godziny, (może być dłużej). Następnie osączamy na sicie.

Cebule kroimy w piórka.

Na rozgrzanym smalcu gęsim z dodatkiem oleju rzepakowego, szklimy cebulę, dodając osuszoną wątróbkę oraz pokrojone daktyle. Robimy to na dużym ogniu dodając wódkę.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy i mielimy na najmniejszych oczkach dwa razy.
Ponownie wrzucamy na patelnię z łyżką smalcu gęsiego.

Smażymy i gorący pasztet przekładamy do słoików. Zakręcamy i studzimy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 15:11
Bardzo apetyczna propozycja.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:36
Ciekawa jestem smaku tego dania.;) Mogę poprosić porcyjkę.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak