Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

wątróbka drobiowa 400 g
pierś z kurczaka 300 g
cebula biała 2 sztuki
amarantus ekspandowany 1 szklanka
jajko 1 sztuka
mleko 1/3 szklanki
śliwki suszone 1 garść
natka pietruszki 1 pęczek
bulion warzywny
olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
tymianek 1,5 łyżeczki
majeranek 1,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Porada

Pasztet studzimy, a następnie wstawiamy go na około 2 godziny do lodówki, aby całkowicie stężał. Po tym czasie możemy przystąpić do krojenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatny, bardzo aromatyczny pasztet drobiowy z delikatną nutą słodyczy dzięki zawartości suszonych śliwek. Smak pasztetu dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i świeża natka pietruszki. Pasztet jest produktem bezglutenowym dzięki zastosowaniu ekspandowanego amarantusa.

PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy ją z włókien.

Pierś kurczaka wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego na około 12 minut.
Krok 1 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto
2
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
Krok 2 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto
3
Gdy cebulka delikatnie się podsmaży, dodajemy do niej pokrojoną wątróbkę i smażymy wszystko jeszcze około 3 minut. Cały czas mieszamy.

Zarówno usmażoną z cebulą wątróbkę, jak i ugotowanego w bulionie kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto
4
Następnie 1 szklankę ekspandowanego amarantusa zalewamy 1/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy).

Natkę pietruszki siekamy, a suszone śliwki parzymy wrzątkiem.
Krok 4 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto
5
Kiedy wątróbka z cebulą oraz kurczak ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa wraz z natką pietruszki i namoczonym w mleku amarantusem.

Do zmielonych składników dodajemy jajko, przyprawy: majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz dosalamy wszystko solą himalajską.

Krok 5 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto
6
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia w następujący sposób:
1. warstwa masy pasztetowej
2. suszone śliwki
3. warstwa masy pasztetowej.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 30.01.2015 08:23
Bardzo dziękuję i serdecznie polecam upieczenie pasztetu bez zawartości glutenu :)
Maridka19 29.01.2015 19:50
Bardzo smacznie wygląda ;)
Kolorowa 29.01.2015 16:02
pyszny pasztet ;)
ben-ka 29.01.2015 14:36
Mnie by smakował:)
pestka 29.01.2015 12:32
musi być bardzo smaczny!
Anna169Hosz 29.01.2015 12:22
Bardzo apetyczny!
tytka 29.01.2015 11:58
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak