Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe żeberka z cieciorką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 2 paski
cebula 2 szt.
czosnek 3 ząbki
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
papryka pomarańczowa 1 szt.
ciecierzyca 200 g
olej ryżowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Marynata

pasta chili 2-3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2-4 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1-2 łyżeczki

Porada

Gotowe danie możemy same podać na talerzu lub z ziemniakami, a nawet w misce jako zupę, ponieważ sos nie wyjdzie gęsty, a warzywa pozostaną w całości.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe żeberka z cieciorką

Kroki postępowania

1
Żeberka tniemy na kawałki, marynujemy i odstawiamy na noc.
Zamarynowane żeberka podsmażamy na patelni aż do zarumienienia.
Krok 1 - Paprykowe żeberka z cieciorką foto
2
W czasie smażenia kroimy warzywa.
(Cieciorkę przygotowałam wcześniej jak każdą fasolę ale można wykorzystać tą konserwową).
Krok 2 - Paprykowe żeberka z cieciorką foto
3
Do garnka z odrobiną wody przekładamy podsmażone żeberka i dodajemy cieciorkę. Przykrywamy.
Krok 3 - Paprykowe żeberka z cieciorką foto
4
Warzywa wrzucamy na patelnie i posypujemy słodką papryką, po chwili podsmażania dodajemy wody, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze chwilkę.
Krok 4 - Paprykowe żeberka z cieciorką foto
5
Gdy warzywa zmiękną wrzucamy je do garnka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
SMACZNEGO
Krok 5 - Paprykowe żeberka z cieciorką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 08.02.2015 08:02
Na pewno pyszne mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak