Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka nadziewana ryżem i mięsem

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kiedy przychodzi sezon na paprykę, pierwsze danie jakie przychodzi Wam do głowy to…? Oczywiście papryki faszerowane ryżem i mięsem, które zachwycają smakiem i świetnie sprawdzą się jako danie główne lub na lunch do pracy. To właśnie papryki nadziewane ryżem i mięsem cieszyły się ogromną popularnością w latach 90, dlatego z okazji 25 lecia marki, nie mogło zabraknąć tu przepisu na ich przygotowanie. 

Smacznego!

Składniki:

Składniki:

papryki oczyszczone 4 sztuki

Farsz:

cebula pokrojona w kostkę 2 sztuki
ząbki czosnku pokrojone w plastry 2 ząbki
mięso mielone 1/2 kg
pomidory malinowe 2 sztuki
ryż 2 szklanki
rosół z kury Kucharek 2 szklanki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
masło klarowane do smażenia
Sos pomidorowy Kucharek 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana ryżem i mięsem

Sposób przygotowania:

1. Na maśle smażymy cebulę i czosnek. 

2. Do miski wkładamy mięso, smażoną cebulę z czosnkiem, pomidory pokrojone w kostkę, ryż, wlewamy szklankę  rosołu drobiowego, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.  

3. Z umytej i osuszonej papryki odcinamy górę z ogonkiem, wycinamy gniazda nasienne i białe części papryki.

4. Tak przygotowane papryki nadziewamy farszem dokładnie ugniatając farsz w paprykach. 

5. Papryki przykrywamy górną ich częścią, układamy w żaroodpornym pojemniku, podlewamy pozostałym rosołem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na godzinę.  

Pieczone papryki podajemy z sosem pomidorowym Kucharek (przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu). 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak