Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FASZEROWANA PAPRYKA

Papryka słodka mielona Prymat 3 - 4 sztuki (czerwone / pomarańczowe)
kasza gryczana 100 g
marchewka 2 sztuki
szalotka 4 małe sztuki
czosnek 1 ząbek
pepperoni 1 mała sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy słodki 3 łyżki
przecier pomidorowy 150 ml
oregano 2 łyżeczki
olej rzepakowy do smażenia
sól do smaku

POMIDOROWA KARKÓWKA

karkówka wieprzowa
przecier pomidorowy 300 ml
ocet balsamiczny 4 łyżki
sos sojowy słodki 4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
oregano
mąka gryczana do obtoczenia kawałków karkówki
olej rzepakowy do smażenia

Porada

Upieczone papryki możemy posypać świeżymi ziołami - bazylią, pietruszką, oregano lub inną ulubioną zieleniną.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Cebule szalotki kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oleju rzepakowym.
Krok 1 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto
2
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pepperoni kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do szalotki i chwilę razem smażymy.
Krok 2 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto
3
Do warzyw dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, 150 ml przecieru pomidorowego oraz sos sojowy i dusimy wszystko do delikatnego odparowania płynów.
Krok 3 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto
4
Na koniec do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kaszę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 2 minut.
Krok 4 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto
5
Tak przygotowanym farszem ściśle wypełniamy wydrążone papryki, które wcześniej dokładnie myjemy i osuszamy.
Krok 5 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto
6
Wypełnione farszem papryki przykrywamy "paprykowymi pokrywkami" i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Papryki odstawiamy na chwilę i przystępujemy do przygotowania karkówki. Obie części dania będziemy później piec jednocześnie.
Krok 6 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto
7
Z umytej i osuszonej karkówki odcinamy nadmiar tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.

Kawałki karkówki oprószamy solą, pieprzem oraz oregano i obtaczamy w mące gryczanej.

Tak przygotowane kawałki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Krok 7 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto
8
Usmażone kawałki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Krok 8 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto
9
Następnie przygotowujemy sos, w którym będzie piekła się karkówka:

Do 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) dodajemy ocet balsamiczny, słodki sos sojowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym.

Naczynie z pomidorową karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wkładamy naczynie z paprykami i pieczemy wszystko jeszcze przez około 40 minut.

Życzę smacznego! :)
Krok 9 - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 25.10.2014 18:15
Pyszne danie.
Bernadeta1 25.10.2014 15:53
lubię takie jedzonko
Wacław 25.10.2014 13:20
pyszne danie ;-)
Kejti 25.10.2014 13:04
Fajna papryczka :-)
kloruś 25.10.2014 11:46
zapowiada się bardzo smacznie!
monikalangier 25.10.2014 11:42
przepyszna opcja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak