Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pappardelle po bolońsku z sosem ragu

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron pappardelle 300 gramów
mielone mięso wołowe 200 gramów
mielone mięso wieprzowe 150 gramów
boczek 50 gramów
pomidory krojone z puszki 400 gramów
cebula 1/2 sztuki
marchewka 1/2 sztuki
wino czerwone 3/4 szklanki
mleko 1/2 szklanki
masło 3 łyżki
sól do smaku do smaku
oliwa do smaku
parmezan starty do smaku
seler naciowy 1 łodyga

Przepis i sposób przygotowania na: Pappardelle po bolońsku z sosem ragu

uwaga: ciężkie, mięsne sosy (ragu) podaje się z makaronami, które są w stanie je udźwignąć :) A zatem Spaghetti odpada :) Do tego typu sosów świetnie nadają się szerokie taśmy Pappardelle lub przynajmniej Tagliatelle. W grę wchodzą też Farfalle no i rzecz jasna każdy makaron nadający się do faszerowania: Cannelloni, Conchiglioni, Lasagna.

Zachęcam do wypróbowania oryginalnego sosu bolońskiego (typu ragu) - przepis, który tu prezentuję opiera się na przepisie z książki "Sekrety Kuchni Włoskiej".
Cebulę, marchewkę, seler, i boczek pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię, włóż masło. Smaż pokrojone wcześniej składniki.

Kiedy wszystko się podsmaży dodaj mięso, odrobinę (!) soli, pieprz i, po kilku minutach, wino.
Odparuj mięso, mieszając co jakiś czas.

Rozdrobnij pomidory i dodaj do mięsa.
Całość przykryj i duś przez 2-3 godziny (tak, GODZINY).

Na kilka minut przed końcem dodaj mleko i zamieszaj. W momencie, kiedy sos się zagotuje, wyłącz palnik.

Ugotuj makaron i po odcedzeniu wymieszaj z sosem.
Przed podaniem posyp parmezanem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysiowa 05.11.2012 22:02
Pyszotka;)
Agnieszka172 05.11.2012 20:33
ciekawy przepis, muszę wypróbować
parysek10 01.10.2012 15:20
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak