Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z sosem borówkowym
Śmietanę, mleko wlać do małego garnka, dodać cukier, waniliowy, mieszać , zagotować i zaraz odstawić.
Do gorącej śmietanki dodać żelatynę , dokładnie rozmieszać żelatynę.
Przestudzić w misce z zimną wodą, mieszając. Przelać do miseczek, przykryć folią, wstawić do lodówki.
Umyte borówki, włożyć do garnka, dodać cukier, ekstrakt waniliowy , gotować około 5 minut , na małym płomieniu.
Rozmieszać skrobię z odrobina wody.
Dodać skrobię, do miękkich owoców, gotować minutę i sos gotowy.Przed wyjęciem deseru, zamoczyć miseczki na chwilkę w gorącej wodzie, lepiej wychodzi .
Deser wyjąć z miseczki , wyłożyć na talerzyk, polać sosem, podawać.
SMACZNEGO!!!!!