Przepis i sposób przygotowania na: Paella
Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na dużej patelni;dodajemy kurczaka i obsmażamy dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
Dodajemy łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, szczyptę soli i smażymy dalej przez około 10 minut mieszając.
Następnie dodajemy paprykę w proszku (słodką oraz ostrą), wino, mieszamy i gotujemy parę minut aż wino wyparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy a po chwili ryż i mieszamy smażąc parę minut.
Wlewamy przecedzony bulion, mieszamy i zagotowujemy. Następnie gotujemy bez mieszania przez ok 10 minut. Jeśli dodajemy krewetki - to właśnie teraz; zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię szczelnie i gotujemy przez kolejne 10 minut (około). Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez kilka minuty. Podając, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.