Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie lukrowane
Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka w misce i delikatnie dokładamy mąkę z brzegów miski, tak by z zaczynu powstała gęsta śmietana, odstawiamy na parę minut, po ok 5 minutach delikatnie wyrobić z większa ilością mąki, przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku na stolnicy, oprószyć delikatnie mąką i pozostawić na jakieś 15 minut by jeszcze troszkę sie zaokrągliły.
Pączusie wkładamy delikatnie do rozgrzanego głębokiego oleju, smażymy z obu stron na złoto.
po wyjęciu lukrujemy