Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie lukrowane

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 2 szkl
masło 15 dag
żółtko jajek 4 szt
drożdże 5 dag
cukier 3/4 szkl
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie lukrowane

Do kubka wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia.
Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka w misce i delikatnie dokładamy mąkę z brzegów miski, tak by z zaczynu powstała gęsta śmietana, odstawiamy na parę minut, po ok 5 minutach delikatnie wyrobić z większa ilością mąki, przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku na stolnicy, oprószyć delikatnie mąką i pozostawić na jakieś 15 minut by jeszcze troszkę sie zaokrągliły.
Pączusie wkładamy delikatnie do rozgrzanego głębokiego oleju, smażymy z obu stron na złoto.
po wyjęciu lukrujemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 23.10.2015 19:03
zjadłabym :)
krokus 23.10.2015 14:02
Sama pyszność
Anna169Hosz 23.10.2015 13:23
Ale wyglądąją kusząco:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak