Przepis i sposób przygotowania na: Owsiana krajanka ze śliwkami
Kroki postępowania
do miski wsypać mąkę i płatki owsiane.
Następnie wsypać siekane orzechy laskowe, sezam i słonecznik.
Na koniec dodać cukier trzcinowy. Wymieszać.
Masło i miód wrzucić do miseczki i rozpuścić (w mikrofali lub kąpieli wodnej). Wymieszać dokładnie. Wlać do suchych składników i wymieszać.
2/3 masy przełożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem do pieczeni. Ugnieść.
Umyte i osuszone śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Owoce pookładać skórką do dołu na przygotowanym spodzie. Pozostałą część masy rozdrobnić jak kruszonkę i posypać owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35-40 minut. Wystudzić i pokroić na kwadraty