Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Otrębowe ciasto z czereśniami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 500 gram
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanka
jajko 4 sztuka
otręby pszenne 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
płatki migdałowe 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Otrębowe ciasto z czereśniami

Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel żółtka od białek. Zacznij ubijać sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukru.Zrobi się bardzo gęsta piana. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodawaj otręby. Wylej ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą - lub wysmarowaną samym masłem i równomiernie rozprowadź ciasto łopatką. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 04.10.2013 19:34
na pewno pyszniutkie
lara 22.06.2013 11:27
pyszne i zdrowe
caralajna 11.06.2013 16:34
smakowite i do tego błonnikowe
Ania321 11.06.2013 13:06
ale bym zjadła kawałek :)
aisoglam 11.06.2013 13:06
Pychoteczka :)
Marta1986 11.06.2013 12:10
pyszne mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak