Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ostry sos pomidorowy na zimę

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2,5 kg
Papryka ostra mielona Prymat 1 szt
jabłko 4 szt
marchew 2 szt
por (biała część) 1 szt
papryka czerwona 3 szt
kabaczek 1 kg
cukier 1/2 szkl
ocet 3/4 szkl
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
sól do smaku
musztarda 3 łyzeczki
czosnek 3 ząbki
bazylia
ziele angielskie 8 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ostry sos pomidorowy na zimę

Kroki postępowania

1
warzywa umyć obrac i pokroić w kostkę
Krok 1 - ostry sos pomidorowy na zimę foto
2
pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić na cząstki, zagotować i dodać do nich resztę warzyw, doprawić solą, pieprzem i kucharkiem, wlożyć ziele i listek oraz pokrojony czosnek, gotować 20 minut
Krok 2 - ostry sos pomidorowy na zimę foto
3
potym czasie wszystko zmiksować i dodać cukier, ocet , musztardę i resztę przypraw, gotować do uzyskania żądanej konsystencji
Krok 3 - ostry sos pomidorowy na zimę foto
4
powstały gorący sos rozlac do wcześniej wyparzonych słoików, słoiki zakręcić
Krok 4 - ostry sos pomidorowy na zimę foto
5
pasteryzować 15 minut od chwili zagotowania
Krok 5 - ostry sos pomidorowy na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 15.08.2014 19:15
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak