Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki marynowane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby

opieńki

Zalewa

woda 1 l
ocet 1 szklanka
sól 2 łyżki
cukier 4 łyżki
ziele angielskie 6 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
marchew 1 szt.
cebula 1 szt.
nasiona gorczycy Prymat 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki marynowane

Kroki postępowania

1
Najpierw to najlepiej samemu nazbierać grzybków :)
Krok 1 - Opieńki marynowane foto
2
Gotujemy opieńki w osolonej wodzie. Na taki gar dałam 6 łyżek soli. Gotujemy 40 minut
Krok 2 - Opieńki marynowane foto
3
Gotujemy zalewe. Marchew w plasterki,cebula w piórka(jak kto lubi),i pozostałe składniki prócz octu. Gdy marchewka i cebula będzie miękka dolewamy octu i doprowadzamy do wrzenia. Gasimy.
Krok 3 - Opieńki marynowane foto
4
Słoiki napełniamy opieńkami do 3/4 wysokości słoika.
Krok 4 - Opieńki marynowane foto
5
Zalewamy zalewą
Krok 5 - Opieńki marynowane foto
6
Pasteryzujemy przez 30 minut. Gotowe . Pychotka! :)
Krok 6 - Opieńki marynowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak