Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Omlet to doskonały pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Proponuję szybki omlet z niezwykle aromatycznymi podgrzybkami, pachnącą świeżą natką z pietruszki i delikatną mozzarellą. Takie śniadanie z pewnością pozwoli nam energicznie zacząć dzień.

Składniki:

Składniki:

jajko 2 sztuki
mleko 2 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
podgrzybki 120 gramów
natka pietruszki 3 łyżki
mozzarelli 50 gramów
masło 82% 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą

Wykonanie

1

Grzyby obgotować w wodzie około 15-20 minut. Dymkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krok 1 - Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą foto
2
Jajka wymieszać z mlekiem, lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą foto
3
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć usmażone grzyby z dymką i czosnkiem, kawałki mozzarelli i posypać natką pietruszki. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią.
Podawać na ciepło posypany natką pietruszki.
Krok 3 - Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak