Przepis i sposób przygotowania na: omlet cesarski waniliowy
Kroki postępowania
Na jedną porcję. Żółtka odzielić od biłek, i połączyć ze 100 gramami serka waniliowego, łyżką stołową mąki i szczyptą proszku do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać opakowanie cukru waniliowego i ubijać dalej aż cukier się rozpuści. Pianę dodać do żółtek i szybko ale dokładnie połączyć składniki.
Na patelni rozpuścić pół łyżeczki masła (najlepiej klarowanego) i wlać masę jajeczną. Przykryć pokrywką i piec na małym ogniu około 5 minut. Ponieważ trudno jest taki omlet obrócić, ja rozgrzałam drugie pół łyżeczki masła klarowanego na osobnej patelni i obróciłam omlet na tą drugą patelnię. Piekłam kolejne 5 minut pod przykryciem.
Podawać z pozostałymi 50 gramami serka waniliowego, dowolnym dżemem, marmoladą konfiturą miodem lub sosem o dowolnym smaku.. mniam :) Smacznego.