Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
cukier kryształ 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
ocet 1 łyżka
olej 1/3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
cukier kryształ 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 2 łyżki
olej 1/3 szklanki
mleko 1 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie bez cukru
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g
masło 1 kostka
galaretka 2 sztuki
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
kawa 1 czubata łyżeczka
woda 0,5 ml
cukier kryształ 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Cześć po pierwsze chciałam wam powiedzieć, że ok 6 białek do oleju jest ciasto jasne, a od żółtek do oleju jest ciasto ciemne, później od mleka i do masła jest masa. No to do dzieła.

1.Białka ubić na sztywno i dodać powoli cukier, olej ocet, a następnie wymieszać powoli mąkę.

2. ciasto ciemne- żółtka z jakami utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia olej i lekko wymieszać już bez użycia mikserem.

3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylewać na przemian jasne i ciemne ciasto, a później naprawde delikatnie przemieszać widelcem.

4. Pieczemy w temperaturze 180C przez 35 min.

5. KREM:budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
(2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.

Napar kawę zaparzyć dodać do niej cukier i wtedy kiedy ona przestygnie maczać biszkopty i układ.

Smacznych miłych i udanych wypieków!!! :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 02.07.2015 16:32
pracochłonne ale bardzo dobre ciasto
everay 24.06.2014 16:09
pysznosci
Bożena6 19.06.2014 16:50
Pracochłonne,ale pyszne
Ola1young 10.06.2014 16:50
smaczne te oczy ;)
Wacław 30.05.2014 10:07
pyszniutkie te oczy :-)
Agnieszka-87-25 11.05.2014 09:17
pyszne ciasto robię podobne
molanka 09.05.2014 17:35
pięknie wygląda
mirosława4 08.05.2014 17:10
smaczne to ciacho
pestka 06.05.2014 09:54
bardzo smaczne ciasto
krystyna330 04.05.2014 18:37
pychotka mniam
mirosława4 04.05.2014 17:01
poproszę kawałek :)
gosia561 04.05.2014 14:40
pyszne ciasta
kasiaw 04.05.2014 09:03
smaczne ciacho
cukiereczek 01.05.2014 10:35
ile pysznych warstw
IlonaAlbertos 30.04.2014 17:57
Uwielbiam to ciasto.
marcia7 29.04.2014 14:09
ładne ciasto
Ilona_eS 19.02.2014 12:36
omnomnom wyglada przepysznie. poprosze kawałek:)
adelajda 18.02.2014 20:50
dobre ciacho :)
Rysia 18.02.2014 20:40
Smakuje mi to popularne na DS ciasto .
Kuchenka 18.02.2014 17:20
fajne ciasteczko :)
patryska76 18.02.2014 16:31
Pyszne ciacho! ;-)
halina17 18.02.2014 16:30
Smacznie wygląda ciasto.
Krzysztof15 18.02.2014 15:54
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak