Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nugatowy torcik

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier drobny 3/4 szklanki
kakao 1 łyżka
Krem:
śmietana kremowa 30% lub 36% 1/2 litra
smietan-fiks 1 sztuka
nugat 150 g
cukier puder 2 łyżki
rum 2 łyżki
orzechy włoskie 200 g
poncz
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka
woda letnia 200 ml
Syrop: 2 rum z czekoladą

Przepis i sposób przygotowania na: Nugatowy torcik

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek ,białka miksujemy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści,następnie dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.
Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszamy łyżką aż do połączenia lub mikserem na najniższych obrotach. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy tortowej o śr 27 cm wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 min w temp 160* Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto i przekładamy na paterę dzielimy wzdłuż na połowę .
Krok 1 - Nugatowy torcik foto
2
Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fix ,następnie wkładamy do kremu masę nugatową ,delikatnie! jeśli nugat jest za twardy lekko rozgrzać go w kuchence mikrofalowej ,lub w kąpieli wodnej.wymieszać ze śmietaną mikserem pod koniec wlać rum i jeszcze raz zmiksować. Orzechy włoskie do kremu zmielić w blenderze.
Krok 2 - Nugatowy torcik foto
3
Poncz: Kawę zalać gorącą wodą ale nie wrzątkiem,zostawić chwilę do przestudzenia ,dosłodzić pudrem i wlać syrop czekoladowo-rumowy. Przełożenie: Jeden płat biszkopta nasączyć połową ponczu rozsmarować połowę kremu nugatowego ,na to posypać połową zmielonych orzechów włoskich ,przykryć drugim płatem biszkopta ,znów nasączyć resztą ponczu,rozsmarować na wierzchu krem i boki tortu posypać resztą zmielonych orzechów.
Krok 3 - Nugatowy torcik foto
4
Wstawić do lodówki na około 3 godz aby się schłodził. Podawać z kawą lub herbatą. PYCHA!
Krok 4 - Nugatowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 17.09.2013 11:37
Coś pysznego!
Konczi 16.09.2013 15:38
czy zostawiłaś dla mnie kawałeczek ? :) super !
Agata3 16.09.2013 15:07
Pychotka to ciasto :)
wyattearp 16.09.2013 14:31
uwielbiam takie ciasta:)
everay 16.09.2013 13:51
mniam mniam mniam
jasiek 16.09.2013 13:32
super taki tort urodzinowy
Olga_SK 16.09.2013 11:44
Smakowicie się prezentuje :)
Aleksandra/Olcia 16.09.2013 11:38
ale bym zjadła
edi 16.09.2013 11:37
mniam, wspaniały
as28 16.09.2013 11:18
fajny torcik
marta1221 16.09.2013 10:49
musi być pyszny
babeczka007 16.09.2013 10:34
pięknie wygląda !!
paulina2157 16.09.2013 10:31
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak