Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Norweskie bułeczki z cynamonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdzowe

mąka 600 gram
cukier 100 gram
sól 0.5 łyzeczki
drożdże świeże 50 gram
masło 100 gram
mleko 2% 400 ml
jajko 2 sztuki

Nadzienie

masło 150 gram
cukier 150 gram
cynamon Prymat 1,5 łyzeczki

Glazura

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Norweskie bułeczki z cynamonem

Kroki postępowania

1
Robimy zaczyn ze świeżych drożdży : mleko- 1 szklankę podgrzewamy i dodajemy do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy na15 minut.
Krok 1 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
2
Do miski: przesiewamy make , dodajemy, sól, cukier i zaczyn . Mieszamy składniki.
Krok 2 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
3
Masło roztapiamy i studzimy . Roztopione masło łączymy z pozostałą ilością mleka, dodając również roztrzepane jajko. Powstałą masę dodajemy do ....
Krok 3 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
4
miski z mąką i drożdżami- zagniatamy składki i odstawiamy w ciepłe miejsce na pól godziny.
Krok 4 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
6
Przygotowujemy nadzienie . W tym celu łączymy :roztopione masło z cukrem i cynamonem.
Krok 5 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
7
Z wyrośniętego ciasta ujmujemy 1\3 - rozwałkowujemy na placek który będzie stanowił spód bułeczek. Spód umieszczamy na papierze do pieczenia.
Krok 6 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
8
pozostałe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta , na którym umieszczamy nadzienie .
Krok 7 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
9
Ciasto z nadzieniem zwijamy jak roladę - podsypując mąka, bo ciasto może nam się kleić.
Krok 8 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
10
Następnie kroimy na 2 cm kawałeczki , które umieszczamy na przygotowanym spodzie. Pozostawiamy na 15 minut , aby ciasto lekko urosło.
Krok 9 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
11
Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Pieczemy w 170 stopniach. Smacznego :)
Krok 10 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 02.02.2015 19:28
rewelacyjnie
Malinka 01.02.2015 22:13
Smacznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak