Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

neapolitański placek wielkanocny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 sztuki
mąka 50 dag
cukier 20 dag
esencja waniliowa
sól 1 szczypta
mleko 200 ml
ricotta 50 dag
cukier puder 30 dag
jaja 3 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
esencja pomarańczy
pszenica gotowana dag
masło 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: neapolitański placek wielkanocny

Z jajek, mąki, cukru, masła lub smalcu, esencji waniliowej i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Odcedzoną pszenicę gotujemy w mleku na małym ogniu i studzimy.

Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę. Formę do tarty wylepiamy 2/3 kruchego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 min w temp. 170°C.

Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową, a z pozostałego rozwałkowanego kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia na minimum 5 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak