Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z pigwy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 2 kg
wódka 300 ml
spirytus 100 ml
cukier 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z pigwy

Pigę kroimy w kawałki. Pozbywam się gniazd i pestek, a pokrojoną pigwę wrzucamy do słoików. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką do połowy. Odstawiamy na 3-4 tygodnie. Pigwę mieszamy w słoiku średnio o dwa razy w tygodniu. Po upływie tych paru tygodni do słoików dolewamy spirytus. Jeśli spirytusu nam zostanie to wyjmujemy odrobinę pigwy, aby zrobić miejsce dla alkoholu. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę przelewamy przez gazę do czystych butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alexxxanderka 08.10.2012 20:53
to mój plan na tę zimę, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Rafał10 08.10.2012 20:15
musi być mniamiuśna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak