Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką
NALEŚNIKI:
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy mleko , roztrzepane jajka , olej rzepakowy i wszystko razem dokładnie mieszamy , do całkowitego połączenia składników.
Odstawiamy na ok. 10 minut.
Smażymy naleśniki / odstawiamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE :
Ser ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 2 żółtkami.
W razie potrzeby dosładzamy do smaku.
PIERZYNKA :
Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem.
Dodajemy olejek pomarańczowy i podprażone chwilę płatki migdałów.
CAŁOŚĆ :
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem.
Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości.
Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki.
Układamy obok siebie w naczyniu.
Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym.
Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze.
Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 – 40 minut.
Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.
Smacznego!