Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki waniliowo - morelowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski dodajemy mąkę, cukier brzozowy, szczyptę soli i ziarenka wanilii - mieszamy.
Następnie wbijamy 2 jajka i dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, 1 szklankę ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby odrobinę "popracowało".
2. W momencie nabierania przez ciasto odpowiednich właściwości przygotowujemy farsz oraz polewę. Do ich przygotowania z racji pory roku, użyłam moreli z puszki.
FARSZ:
Owoce odsączamy z zalewy i połowę z nich kroimy na drobne kawałki.
Serki morelowe przekładamy do miseczki, dodajemy kawałki moreli i dokładnie mieszamy.
POLEWA:
Drugą połowę moreli miksujemy za jednolitą i gładką masę do momentu powstania musu. Jeśli owoce są mało słodkie, możemy dosłodzić je cukrem brzozowym.
Alternatywą dla musu może być jogurt naturalny zmiksowany z cukrem brzozowym i owocami moreli.
3. Naleśniki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, gdyż ten znajduje się w cieście) do lekkiego zarumienienia.
Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i polewamy musem morelowym.
Życzę smacznego! :)