Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki waniliowo - morelowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO NALEŚNIKOWE

mąka pszenna typ 650 2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda mineralna 1 szklanka
jajko 2 sztuki
olej rzepakowy 4 łyżki (zimnotłoczonego)
ksylitol 2 łyżki
sól 1 szczypta
ziarenka z lasek wanilii z 1/4 laski

FARSZ

serek 2 opakowania (morelowego Almette)
morele z puszki

POLEWA (DO WYBORU)

morele z puszki
jogurt morelowy

Porada

* przed smażeniem pierwszego naleśnika (dla pewności) możemy wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki waniliowo - morelowe

Propozycja na smaczne, waniliowe naleśniki wypełnione serkiem morelowym z kawałkami owoców. Naleśniki smażone są bez dodatku tłuszczu, nie zawierają także białego cukru. Całość świetnie komponuje się z morelowym musem lub jogurtem.

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski dodajemy mąkę, cukier brzozowy, szczyptę soli i ziarenka wanilii - mieszamy.

Następnie wbijamy 2 jajka i dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, 1 szklankę ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby odrobinę "popracowało".

2. W momencie nabierania przez ciasto odpowiednich właściwości przygotowujemy farsz oraz polewę. Do ich przygotowania z racji pory roku, użyłam moreli z puszki.

FARSZ:

Owoce odsączamy z zalewy i połowę z nich kroimy na drobne kawałki.

Serki morelowe przekładamy do miseczki, dodajemy kawałki moreli i dokładnie mieszamy.

POLEWA:

Drugą połowę moreli miksujemy za jednolitą i gładką masę do momentu powstania musu. Jeśli owoce są mało słodkie, możemy dosłodzić je cukrem brzozowym.

Alternatywą dla musu może być jogurt naturalny zmiksowany z cukrem brzozowym i owocami moreli.

3. Naleśniki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, gdyż ten znajduje się w cieście) do lekkiego zarumienienia.

Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i polewamy musem morelowym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 22.12.2014 21:24
wyglądają super
Wiktoria29 22.12.2014 15:43
mmmmm...pychotka
jasiek 22.12.2014 14:59
dzieciaki je uwielbiają
Wafelek2601 22.12.2014 12:32
Bardzo apetyczne
IZABELA29 22.12.2014 10:43
z owocami zawsze są pyszne
Anna133 22.12.2014 09:25
bardzo ciekawe smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak